Η πιο χαωδης δικη.


Είναι γνωστό πως, αρκετά συχνά, στα δικαστήρια συμβαίνουν μερικά περιστατικά που μπορούν να προκαλέσουν γέλιο.
Κανείς όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει το χαμό που έγινε στα δικαστήρια (σε ποια χώρα λέτε;;; ΟΧΙ, δεν είναι η Ελλάδα!) της Αυστραλίας.

ΑΛΛΑ (για να μην ξεχνιόμαστε) σε αυτή τη δίκη κατηγορούμενοι ήταν… (ναι, το βρήκατε) Έλληνες!

Η δίκη λάμβανε χώρα στο κεντρικό δικαστήριο του Σίδνεϋ τον Ιούνιο του 1978 και κατηγορούμενοι ήταν, ούτε ένας – ούτε δύο, αλλά 153 Έλληνες μετανάστες. Κατηγορούνταν για απάτες κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία ιατρικών βεβαιώσεων, είσπραξη συντάξεων που δεν δικαιούνταν και για εξαπάτηση της Κοινοπολιτείας. (Είμαι βέβαιος πως αυτοί οι 153, ήταν οι… μοναδικοί Έλληνες που έκαναν κάτι τέτοιο 😉 )
170113 xaodhs diki 3Βασικό στοιχείο τους χάους ήταν πως κανείς από τους Ελληνάρες μας, δεν μιλούσε (ή έκανε πως δεν μιλούσε Αγγλικά).
Αρχικά δημιουργήθηκε πρόβλημα όταν δεν μπόρεσαν να μπουν όλοι στην αίθουσα, επειδή είχε έρθει να διαδηλώσει μια ομάδα Σοσιαλιστών, υπέρ των Ελλήνων. Όταν, με τα πολλά, η δίκη ξεκίνησε, περισσότεροι από τριάντα δικηγόροι προσπάθησαν να στριμωχτούν στην αίθουσα Νο3, αλλά εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι είχαν μπει από πριν και δεν υπήρχε χώρος για τους υπόλοιπους δικηγόρους, να πλησιάσουν την έδρα.
Στη συνέχεια ο δικαστής έπαθε ένα μίνι εγκεφαλικό όταν ανακάλυψε πως ΚΑΝΕΝΑΣ από τους 153 Έλληνες δεν είχε ίδια δικογραφία (και παραπτώματα δηλαδή), με τους άλλους!
Όταν ο δικαστής κατάφερε να καλέσει τον πρώτο κατηγορούμενο, ο δικηγόρος Κλάιβ Έβατ, δεν μπορούσε ούτε καν να προφέρει το όνομα του πελάτη του. Ακόμα χειρότερα, ο δημόσιος κατήγορος δεν μπορούσε να βρει τα στοιχεία που αφορούσαν τον κατηγορούμενο, με αποτέλεσμα ο δικηγόρος να του πει «όταν τα βρεις, πάρε με τηλέφωνο»!
Στη συνέχεια προκλήθηκε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση όταν δύο δικηγόροι ανακάλυψαν πως έχουν τον ίδιο πελάτη. Το δικαστήριο ζήτησε από τον κατηγορούμενο να λύσει άμεσα το ζήτημα, αλλά όταν ο κατηγορούμενος έδιωξε τον ένα δικηγόρο, ανακάλυψε πως αυτόν που κράτησε, ούτε που τον είχε ξαναδεί. Ο λόγος ήταν απλός. Υπήρχε συνωνυμία δύο εκ των κατηγορουμένων.

Το χάος συνέχισε να επικρατεί και ύστερα από αρκετή ώρα χωρίς να έχουν καταφέρει ούτε καν να ξεκινήσουν την πρώτη υπόθεση, ο δικαστής αποφάσισε να αναβάλει τη δίκη για τρεις μήνες. Τόσος ήταν ο χρόνος που θεώρησε ότι χρειάζεται για να βγάλει μία άκρη!
Τώρα, το γεγονός πως αυτή που θεωρείται ως πιο χαώδης δίκη, εμπλέκονται Έλληνες… μάλλον τυχαίο πρέπει να το θεωρήσουμε!