Γυρνωντας τη βορεια Ελλαδα με πατινια!

Ομάδα της ILSA (In Line Skating Academy) από τέσσερις “Inliners” έκανε ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα μέσα στον Ιούλιο, καθώς πραγματοποίησε την διαδρομή Θεσσαλονίκη – Φέρες και Τελωνείο Κήπων (σύνορα με Τουρκία) γυρνώντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο, την Βόρεια Ελλάδα με πατίνια!
Το εγχείρημα κράτησε μια εβδομάδα και όσοι συμμετείχαν ήσαν εφοδιασμένοι μόνο με ένα σακίδιο το οποίο είχε τα απολύτως απαραίτητα. Έτσι μπορούσαν να διανυκτερεύσουν σε όποια παραλία ήθελαν μια και είχαν σχεδιάσει την διαδρομή κατά μήκος της παραλίας με κατεύθυνση τον Έβρο.

Πάνω στην διαδρομή, η οποία γινόταν μόνο από παραλιακούς δρόμους, είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν με τον τοπικό πληθυσμό και να θαυμάσουν τα καταπληκτικά τοπία της βορείου Ελλάδος. Πέρασαν από τις εξής πόλεις και περιοχές Παραλία Θεσσαλονίκης Καλλικράτεια, Μηχανιώνα (Χαλκιδική). Νικήτη, Ασπροβάλτα, Πόρτο Λάγος Φανάρι Ίμερος και Μαρωνία (όπου μεγάλο μέρος το διέσχισαν πεζοπορώντας) Πετρώτα (Έβρος), Αλεξανδρούπολη, Φέρες και τέλος στους Κήπους του Έβρου.
Η Αλεξανδρούπολη τους υποδέχθηκε με μια ευχάριστη έκπληξη, μια ποδηλατοπορία στην οποία οι διοργανωτές με θέρμη τους κάλεσαν να συμμετάσχουν. Ήταν η ευκαιρία για ν’ανακαλύψουν μια όμορφη πόλη με καταπληκτικούς ποδηλατόδρομους και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες οι “inliners” με τους ποδηλάτες.
Πολλοί κάτοικοι χωριών και επαρχιακών πόλεων ξαφνιάστηκαν από την μικρή ομάδα των ταξιδευτών πάνω στα «τροχούλια», αλλά αυτό ήταν και το νόημα της όλης περιπέτειας, να γνωρίσει ο κόσμος τα Inline ως ένα μέσο άθλησης και μεταφοράς. Φυσικά, πέρα από το αρχικό τους ξάφνιασμα οι κάτοικοι αντιμετώπισαν τους επισκέπτες με ευγένεια χαμόγελο και θέληση να προσφέρουν βοήθεια και στήριξη.
Ο Γιάννης, ο εμπνευστής του εγχειρήματος, θεωρεί ότι τα πατίνια μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μέρος του Ελληνικού τρόπου ζωής, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το inline-skating για την Ελλάδα σημαίνει ότι ο σκι για την Ελβετία. Είναι διαδεδομένο και υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές στη χώρα μας, που μπορούν να προσφέρουν στον ταξιδιώτη απίστευτες εμπειρίες» μάλιστα προχωρώντας παραπέρα δήλωσε: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε την ομορφιά που έχουμε στα χέρια μας. Οι Γερμανοί περηφανεύονται για τα 600 χλμ. ποδηλατόδρομο και εμείς έχουμε 3.500 χλμ. ακτογραμμών και παράλληλων δρόμων, που δεν χαιρόμαστε εμείς, παρά μόνο τα αυτοκίνητα. Δεν έχουμε απελευθερώσει παραλιακούς δρόμους, ώστε να κυκλοφορούν οι πεζοί, τα πατίνια ή όποιος άλλος θέλει να δει τη θάλασσα. Δηλαδή, ανταγωνιζόμαστε τα αυτοκίνητα τους ανθρώπους και δεν έχουμε ενώσει τις παραλίες. Ενώ το πιο απλό θα ήταν ένα μικρό τσιμεντένιος δρόμος χωρίς να ενοχλεί καθόλου το περιβάλλον με ελάχιστο κόστος που να ενώσει τη μία ακτή με την άλλη για πεζούς και ποδηλάτες μόνο, εμείς δεν το κάνουμε». Αυτά είπε ο Γιάννης φέρνοντας το παράδειγμα της Αγγλίας όπου όπως ανέφερε, «με τα χρήματα που κόστισαν 5 χλμ. αυτοκινητόδρομου έκαναν 5.000 χλμ. ποδηλατόδρομο κατά μήκος των ακτών»

Η ομάδα ILSA σχεδιάζει να προχωρήσει και σε άλλες δράσεις – πάντα εθελοντικά – με σκοπό να προωθήσει την χρήση των πατινιών ως ένα προσιτό μέσο άθλησης και μεταφοράς.