Φυσικη κατασταση

Τι είναι η φυσική κατάσταση;
Η λέξη Fitness σίγουρα σας είναι γνωστή, αφού είτε την έχετε διαβάσει ή την έχετε ακούσει από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης. Όλοι μιλάνε τόσο εύκολα για αυτή την λέξη λες και ο κόσμος όλος θα έπρεπε να γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει.

Ακριβής μετάφραση για τη λέξη Fitness στα Ελληνικά θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει. Μπορεί αρχικά η λέξη να μεταφραστεί σαν ικανότητα ή κατάσταση. Ίσως πολλές φορές έχετε δει την λέξη Fitness να συνοδεύεται από την αγγλική λέξη Physical. Physical Fitness σημαίνει φυσική ικανότητα ή φυσική κατάσταση.

Ο ορισμός του fitness από την εγκυκλοπαίδεια Microsoft Encarta πιστεύουμε ότι δίνει μια εξαιρετικά ακριβή ερμηνεία: “Είναι η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να λειτουργεί με δύναμη, χωρίς υπερβολική κόπωση και με περίσσεια ενέργεια. Αυτό του επιτρέπει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ημέρας και κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση άγχους – πίεσης.”

020113 fitness 2Η φυσική κατάσταση δεν έχει να κάνει με το να είσαι αδύνατος, να έχεις λεπτή μέση, ή να διαθέτεις μεγάλους μύες. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ιδιοτήτων που μας επιτρέπουν να αποδίδουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας στην εκτέλεση φυσικών δραστηριοτήτων έχοντας πάντα την απαιτούμενη ενεργητικότητα.

Η καλή φυσική κατάσταση περιλαμβάνει τις επιδόσεις της καρδιάς, των πνευμόνων και των μυών του σώματος. Πιο συγκεκριμένα μετράει την καρδιοαναπνευστική μας αντοχή, την μυϊκή μας δύναμη, την μυϊκή μας διάρκεια και την ελαστικότητα μας. Έως κάποιο βαθμό η φυσική κατάσταση, επηρεάζει την πνευματική μας αλλά και την συναισθηματική μας υγεία αφού ότι κάνουμε με τα σώμα μας επηρεάζει και αυτά που μπορούμε να κάνουμε με τα μυαλό μας.

Η φυσική κατάσταση με την καλή υγεία αν και επηρεάζει η μία την άλλη δεν είναι το ίδιο. Υγιή άτομα μπορεί να είναι αγύμναστα, χωρίς καλή φυσική κατάσταση λόγω της έλλειψης άσκησης, για αυτό και οι καθημερινές τους ενασχολήσεις να διεκπεραιώνονται με δυσκολία. Από την άλλη πλευρά τα υγιή άτομα που είναι γυμνασμένα, μπορούν να εκτελούν τις καθημερινές τους ενασχολήσεις αβίαστα χωρίς πρόβλημα, αφού έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Πηγή: www.bestrong.org.gr