Ξεκινα η καταγραφη των διαδρομων Eurovelo στην Ελλαδα.

Το Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo για την Ελλάδα, υπεύθυνο για το συντονισμό των διαδρομών (σύμφωνα με τη εγχειρίδιο ανάπτυξης διαδρομών Eurovelo), σε συνεργασία με την ομάδα του “Ποδηλάτη του Κόσμου” πρόκειται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των κρίσιμων τμημάτων, τον σχεδιασμό και τη παρακολούθηση της κατάστασης των διαδρομών.
Επίσης θα συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες (δημόσιες μεταφορές, διαμονή, ενοικίαση ποδηλάτων και προσφορές κράτησης κά) για την ενσωμάτωση των διαδρομών Eurovelo σε εθνικό επίπεδο σε υπάρχοντα και σε νέα έντυπα προϊόντα όπως χάρτες και οδηγούς διαδρομών.

Η πρώτη αξιολόγηση αφορά την ποδηλατική διαδρομή Eurovelo 11 (5,964 χλμ) από τον Βορά στον Νότο που ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα. Θα πραγματοποιηθεί από τα σύνορα των Ευζώνων και τους δρόμους του κρασιού της Κεντρικής Μακεδονίας, στους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας, της Βεργίανας και του Δίον ως τις παραλίες της Πιερίας.

Η δεύτερη αξιολόγηση αφορά την Μεσογειακή Οδός όπως ονόμαζεται το Eurovelo 8 (5,388 χλμ.) που κινείται από τα Ανατολικά στα Δυτικά. Ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και απο τα παράλια της Γαλλιάς και το Μονακό, διασχίζει κάθετα την Ιταλία και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Αλβανίας και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Κορίνθου στην Αθήνα. Μαζί με Τούρκους ποδηλάτες από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo της Τουρκίας, θα καταγραφούν οι δυνατότητες επέκτασης της διαδρομής αυτής που καταλήγει στην Αθήνα, προς την Κρήτη και την Ρόδο μέχρι τα παράλια της Τουρκίας. Στην συγκεκριμένη διαδρομή ήδη έχει ενταχθεί η Κύπρος.

Θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα άλλες δύο καταγραφές, για την νέα διαδρομή που έχει προτείνει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και έχει καταθέσει σχετική πρόταση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή (ECF) και ακολουθεί την ρωμαϊκή Εγνατία Οδό (Δυρράχιο – Μπίτολα – Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη) καθώς και για την διαδρομή Eurovelo 13, τις νέες διαδρομές που προτείνουμε στην περιοχή της Δράμας και του Εβρου στην συνοριακή γραμμή Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Πηγή: www.podilatis.com