Η Φιλοσοφια Στην Αρχαια Ελλαδα

Δεν σας κρύβω ότι όταν είδα στα ράφια του βιβλιοπωλείου το βιβλίο Η Φιλοσοφία Στην Αρχαία Ελλάδα, το αντιμετώπισα με μεγάλη επιφύλαξη.

Όντας μελετητής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφία (τουλάχιστον «το παλεύω» όσο το αντέχει το φτωχό μου μυαλό) αλλά και φίλος των κόμικς, ο συνδυασμός των δύο (αν και δεν είναι κάτι καινούργιο) με έκανε να σκέφτομαι αν θα μπορούσε να έχει κάποιο αξιοπρεπές και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ποιος λοιπόν ήταν ο καλύτερος τρόπος να το ανακαλύψω, από το να αγοράσω το βιβλίο και να το διαβάσω;



Τόσο το εξώφυλλο του εικονογράφου Πάμπλο Σάπια (ο οποίος έχει κάνει όλη την εικονογράφηση του βιβλίου), όσο και ένα γρήγορα ξεφύλλισμα των σελίδων, σε προδιαθέτει θετικά βλέποντας τις όμορφες και «πιασιάρικες» εικόνες.

Αυτό όμως δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες επιφυλάξεις σχετικά με την ποιότητα του κειμένου. Η ευχάριστη έκπληξη έρχεται όταν κάποιος ξεκινά να διαβάζει το κείμενο του Άξελ Ξερινιάβσκι.

Το βιβλίο κινείται ιδανικά πάνω στην χρυσή τομή μεταξύ της υπέρ απλούστευσης και της «βαριάς φιλοσοφίας». Οι έννοιες, τα πρόσωπα, οι σχολές κλπ παρουσιάζονται τόσο διεξοδικά και σε τέτοιο βάθος, ώστε να γίνονται αρκετά εύκολα κατανοητές, αλλά χωρίς να καταντούν… αμπελοφιλοσοφίες.


Το βιβλίο Η Φιλοσοφία Στην Αρχαία Ελλάδα είναι ιδανικό για αυτούς που δεν γνωρίζουν τίποτα για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, για αυτούς που «κάτι είχαν μάθει» αλλά τα ξέχασαν και για αυτούς που έχουν μπερδέψει τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Διογένη, τον Επίκτητο, τους στωικούς, τους σκεπτικιστές και τους κυνικούς.
Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις βασικές αρχές της κάθε θεωρίας καθώς και τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της, με έναν τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν ιδανική εισαγωγή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Είναι η πύλη για να ανακαλύψει κάποιος τον θαυμαστό κόσμο της φιλοσοφίας και να επιλέξει βάσει των ενδιαφερόντων του, εάν και από πού θα ξεκινήσει την περεταίρω μελέτη του προκειμένου να εμβαθύνει στο θέμα και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του.

Σας το συστήνουμε και σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση.