Η διαδρομη αρχαια Ολυμπια-Λονδινο και το ζευγος Ερβε

Το Λονδίνο, η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώτη πόλη που διοργανώνει τους τρίτους της Ολυμπιακούς αγώνες (προηγήθηκαν αυτοί του 1908 και του 1948 ) φοράει τα «καλά» του διότι σε λιγότερο από τρεις μήνες θα κληθεί να υποδεχθεί χιλιάδες ανθρώπους και αθλητές από όλο τον κόσμο!
Η έναρξη των θερινών Ολυμπιακών αγώνων στην ευρωπαϊκή μεγαλούπολη είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιουλίου ενώ ημερομηνία λήξης έχει οριστεί η 12η Αυγούστου.

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες διενεργούνται από ορισμένους ανθρώπους κάποιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες με πρωταρχικό σκοπό την ανάδειξη της ολυμπιακής ιδέας που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα την αρχαία Ολυμπία το 776 π.Χ.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά τριακοσίων ποδηλατών υπό την καθοδήγηση δύο θρύλων του ράγκμπι, των Λόρενς Νταλάτζιο και Φλίντορ Φρέντυ, να φωνάξουν «παρών», στέλνοντας ένα κοινωνικό μήνυμα με ξεχωριστό τρόπο.
Αφού βρέθηκαν στην «μητέρα» των Ολυμπιακών αγώνων, αρχαία Ολυμπία, από εκεί ξεκίνησαν με τα αγαπημένα τους δίκυκλα τη… δική τους «Ποδηλατοβόλτα» με προορισμό το Λονδίνο! Καθόλου εύκολο, καθόλου σύνηθες αλλά και καθόλου ακατόρθωτο μιας και η ιστορία μας έχει δείξει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες ποδηλατών – όχι σε πλαίσιο Ολυμπιακών αγώνων – που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία! Θα φθάσουμε όμως και εκεί.
Πρώτα όμως, το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να απονείμει τα εύσημα στους Νταλάτζιο και Φρέντυ οι οποίοι κάθε χρονιά διοργανώνουν ένα παρόμοιο φιλανθρωπικό event με ποδήλατα, διαθέτοντας τα έσοδα σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία.
Είναι αναμφισβήτητα ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα, το οποίο ταυτόχρονα λειτουργεί θετικά και για την Ελλάδα, η οποία χάρη σε αυτή την προσπάθεια διαφημίζεται, ενόψει καλοκαιριού. Και η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την διαφήμιση καθώς η τρομερή δύναμη που είχε κάποτε στον τομέα του τουρισμού έχει εξασθενίσει σημαντικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο αυτό ταξίδι των 300 ποδηλατών θα διαρκέσει 22 ολόκληρες μέρες με μεταβάσεις σε Ηγουμενίτσα, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία και τελικό προορισμό το Λονδίνο.
Ξεφεύγοντας όμως από το «στενό πλαίσιο» των Ολυμπιακών αγώνων, θα δούμε ότι άνθρωπος και ποδήλατο έχουν καταφέρει ακόμα μεγαλύτερα πράγματα, και μάλιστα όχι μόνο μία φορά ! Εμείς θα πάμε 32 χρόνια πίσω και θα αναφέρουμε τον γύρο του πλανήτη που πραγματοποίησαν για πρώτη φορά ο Γάλλος Κλοντ Ερβέ και η Φρανσουάζ Ερβέ.
Μπορεί όταν ξεκίνησαν την προσπάθειά τους την 1η Απριλίου 1980, ο στόχος τους να έμοιαζε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, ωστόσο οι αθεόφοβοι Γάλλοι ποδηλάτες, διέσχισαν κάνοντας πετάλι περισσότερα από 150.000 χιλιόμετρα, περνώντας από όλες τις Ηπείρους της Γης, με εξαίρεση την Ανταρκτική.
Χρήζει ιδιαίτερης μνείας ότι η Φρανσουάζ Ερβέ παρά το γεγονός ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1988 είχε διαπιστώσει πως ήταν έγκυος, συνέχισε να ποδηλατεί μέχρι τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της!
Η ποδηλατική «Οδύσσεια» του ξεχωριστού αυτού ζευγαριού ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 1994!
Στη δεκατετράχρονη αυτή πορεία τους ο Κλοντ και η Φρανσουάζ πέρασαν από τις εξής χώρες : Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ελλάδα, Ιράκ, Κουβέιτ, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Βιρμανία, Χονγκ Κονγκ , Μακάο, Κίνα, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Μπρουνέι, Ινδονησία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλική Πολυνησία, Η.Π.Α., Καναδάς, Κούβα, Μεξικό, Μπελίζε, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Κολομβία, Ισημερινός, Περού, Βολιβία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βραζιλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Σενεγάλη, Μαυριτανία, Κανάρια Νησιά, Μαρόκο, Γιβραλτάρ, Ισπανία!
Εν κατακλείδι, να πούμε ότι τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο έχουν πραγματοποιήσει και οι Αγουστίν Λόπεθ Πισονέρο και Κλοντ Μαρταλέρ την περίοδο 1994 – 2001 ενώ στις μέρες μας παρόμοια προσπάθεια κάνουν και οι Αμερικανοί Τιμ και Σίντι Τρέιβις καθώς και ο Άλαστερ Χάμφρεϊς.