Αντικουλτουρα – Τα “κακα” παιδια

Στη χώρα που τα τηλεοπτικά κανάλια μας βομβαρδίζουν με κατευθυνόμενες ειδήσεις και μας τρομοκρατούν χειρότερα και από τον Osama (ή και τον Obama, δεν «απέχουν» άλλωστε και πολύ).
Στη χώρα που η συντριπτική πλειονότητα των εφημερίδων και των περιοδικών στηρίζεται από τα καρτέλ των συμφερόντων και οποιαδήποτε τίμια προσπάθεια, αφήνεται να «πεθάνει» αφού δεν τους ανήκει και φοβούνται μήπως «ειπωθεί» κάτι που δεν τους συμφέρει.
Στη χώρα του σκυλάδικου και των τούρκικων σήριαλ (δεν σας κάνει εντύπωση που τα τούρκικα σήριαλ τα υποτιτλίζουν, παρά την «άγρια και άσχημη» γλώσσα, ενώ τα εύηχα μεξικάνικα σήριαλ τα μεταγλώττιζαν; Μήπως θέλουν να… συνηθίζουμε τη γλώσσα;), ΕΑΝ έπρεπε να εκδοθεί ένα βιβλίο το οποίο θα άξιζε να διαβάσει ο «κοιμισμένος» λαουτζίκος (δηλαδή όλοι εμείς), θα ήταν απαραίτητο να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά ταυτόχρονα να είναι «εύπεπτο» ώστε να μπορεί να το διαβάσει και ο Megaskaiesspresoethnosneaκιας τηλε…αναγνώστης!

Υπάρχει λοιπόν ένα βιβλίο το οποίο μας βάζει ψύλλους στα αυτιά με τρόπο ευχάριστο, άνετο και εύκολο. Πρόκειται για το βιβλίο «Αντικουλτούρα – Τα “κακά” παιδιά». Συγγραφέας είναι ο Χουάν Κάρλος Κρέιμερ, ενώ την εικονογράφηση την έχει αναλάβει ο Φρανκ Βέγκα.
Η «Αντικουλτούρα» αναφέρεται σε διάφορα κινήματα που αναστάτωσαν και γοήτευσαν την Αμερική της δεκαετίας του ’60 και φτάνει έως τα τέλη του ’70. Η γενιά της beat (Κέρουακ, Μπάροουζ, Γκίνσμπεργκ), το ροκ-εν-ρολ, τα πολλά και διάφορα κινήματα, τα ναρκωτικά, η ποπ-αρτ, οι πανκ, τα comix (με “x”) και πολλές άλλες εκδηλώσεις ατομικής και κοινωνικής αντίστασης, παρουσιάζονται συνοπτικά αλλά με τρόπο που θα κάνει τον (έστω και ελαφρώς ψαγμένο αναγνώστη) να ενδιαφερθεί περισσότερο για τα σημαντικά και φλέγοντα θέματα της ζωής.
Ο συνδυασμός της άμεσης και συνοπτικής ενημέρωσης με την ευχάριστη εικονογράφηση κάνει το βιβλίο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα που αξίζει να είναι ο πρόδρομος μιας «ανακάλυψης» της αξίας της αντικουλτούρας, του πολιτιστικού κινήματος που έδωσε όχι μόνο «χώρο» αλλά και έμφαση, στην αλλαγή και τον πειραματισμό και προσπάθησε να απομακρυνθεί από την ψευτοκουλτούρα των κατευθυνόμενων Μέσων Μαζικής ΕΞημέρωσης.